MEER INFO
Dit is Jan (48). Hij is opgegroeid in Zeeland en in 1987 verhuisd naar Zeewolde in Flevoland. Het akkerbouwbedrijf waarin Jan werkzaam is heeft hij overgenomen van zijn vader, die overigens ook nog steeds actief is binnen het bedrijf. Op zijn akkerland worden aardappelen, tarwe, gerst, uien en suikerbieten verbouwd.
Het mooiste aan zijn vak vindt Jan de vrijheid. Elke dag is anders en geen oogst is hetzelfde. Ook houdt hij van buiten bezig zijn in de natuur. Je bent geen baas over je eigen werk: ‘de natuur bepaalt.’ Een jaar is geslaagd als zijn oogst kwalitatief goed is. ‘Je bent 24/7 met je vak bezig, als je dan aan het einde van het jaar een goed product aflevert is dat mooi.’
Zijn favoriete gewas is de aardappel. In het verbouwen van dit gewas zit veel uitdaging. Het is het meest intensieve gewas en je moet er de meeste energie in steken. Daarnaast vindt Jan de aardappel ook goed smaken. Hij is het meest fan van de gekookte aardappel, ‘dat is zo lekker puur’.
Jan hoopt dat meer consumenten een dagje mee zouden willen komen kijken bij hem of andere akkerbouwers. Zo kunnen ze zien hoe alles gezaaid wordt, hoe de gewassen groeien en hoe de oogst gaat. Op deze manier kan de consument beter begrijpen hoe de boer voor gezond eten op je bord zorgt.
Akkerbouwer
Jan van den Hoek
Zeewolde
MEER INFO
Dit is Jan (48). Hij is opgegroeid in Zeeland en in 1987 verhuisd naar Zeewolde in Flevoland. Het akkerbouwbedrijf waarin Jan werkzaam is heeft hij overgenomen van zijn vader, die overigens ook nog steeds actief is binnen het bedrijf. Op zijn akkerland worden aardappelen, tarwe, gerst, uien en suikerbieten verbouwd.
Het mooiste aan zijn vak vindt Jan de vrijheid. Elke dag is anders en geen oogst is hetzelfde. Ook houdt hij van buiten bezig zijn in de natuur. Je bent geen baas over je eigen werk: ‘de natuur bepaalt.’ Een jaar is geslaagd als zijn oogst kwalitatief goed is. ‘Je bent 24/7 met je vak bezig, als je dan aan het einde van het jaar een goed product aflevert is dat mooi.’
Zijn favoriete gewas is de aardappel. In het verbouwen van dit gewas zit veel uitdaging. Het is het meest intensieve gewas en je moet er de meeste energie in steken. Daarnaast vindt Jan de aardappel ook goed smaken. Hij is het meest fan van de gekookte aardappel, ‘dat is zo lekker puur’.
Jan hoopt dat meer consumenten een dagje mee zouden willen komen kijken bij hem of andere akkerbouwers. Zo kunnen ze zien hoe alles gezaaid wordt, hoe de gewassen groeien en hoe de oogst gaat. Op deze manier kan de consument beter begrijpen hoe de boer voor gezond eten op je bord zorgt.
Akkerbouwer
Jan van den Hoek
Zeewolde
DEEL NU
0
DEEL NU